Platform Gehandicapten onderzoekt toegankelijkheid van de Mall

Het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg heeft onderzocht hoe toegankelijk de Westfield Mall of the Netherlands is voor mensen met een handicap. Acht vrijwilligers hebben met een taststok en in een rolstoel of scootmobiel verschillende plekken in het winkelcentrum geïnspecteerd.

Rapport
Niet alleen hebben de vrijwilligers de toegankelijkheid van de Mall onderzocht, maar ook dat van het omliggende gebied. Ook zijn faciliteiten zoals horecagelegenheden, liften en toiletten meegenomen in de inspectie. De resultaten zijn verzameld en gebundeld in een rapport dat is aangeboden aan Astrid van Eekelen, wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Erica van Delft, general manager van de Mall op 13 oktober 2022.

Goed geregeld
Willem Bertels, voorzitter van het platform, zei bij de aanbieding van het rapport dat de gemeente en de Mall hun toegankelijkheid goed voor elkaar hebben. Uit de inspectie blijkt dat het winkelcentrum tamelijk goed bereikbaar is voor mensen met een handicap. Ook kunnen zij goed door de Mall heenkomen en gebruik maken van de faciliteiten daarbinnen. De meeste automatische draaideuren zijn ruim genoeg voor rolstoelen en scootmobielen. Dit geld ook voor het meerendeel van de liften.

Ruimte voor verbetering
Toch is er wel ruimte voor verbetering. Voorbeelden hiervan staan opgeschreven in het rapport. Er zijn onvoldoende fietsenstallingen waardoor bezoekers hun tweewielers midden in de doorgaande looproutes parkeren, en er zijn onduidelijke verkeerssituaties aan beide uiteinden van het Weigelia. Ook is het bijvoorbeeld moeilijk voor blinden en slechtzienden om te zien waar de trambaan begint en de stoep ophoudt aan de Heuvelweg. Verder zijn er meerdere onwenselijke situaties aan de binnenkant van de Mall. Veel winkels hebben geen of ontoegankelijke liften, er is onvoldoende ruimte voor scootmobielen in de toiletten en nergens zijn geleidelijnen aangebracht. Dit is waarschijnlijk voor esthetische redenen, maar maakt het lastig voor slechtzienden om hun weg te vinden.

Actie wordt ondernomen
Van Ekelen en van Delft zijn blij met het rapport en erkennen dat nog niet alles perfect is geregeld. Daarom stellen ze dan ook voor om samen met het platform te bekijken welke verbeteringen nodig zijn in en rondom de Mall. Ook lijkt het hen een goed idee als ervaringsexperts van het platform, medewerkers van het winkelcentrum en mensen van de gemeente geregeld inspectierondes houden. Zo kan worden bijgehouden worden of alles nog goed functioneert en toegankelijk is. Dit gebeurt al op verschillende andere plekken binnen de gemeente.