Politie keert Zwarte Piet de rug toe

De nationale politie heeft besloten dat Zwarte Piet per 2020 geen deel meer uitmaakt van het interne Sinterklaasfeest. De kindervriend mag ook niet meer vervoerd worden in een opvallende politieauto als dit deel uitmaakt van een kleinschalige intocht op persoonlijk initiatief, zelfs als dit in de vrije tijd gebeurt.

UPDATE: Het betreft hier niet de algemene intocht, maar persoonlijke initiatieven van medewerkers van de politie.

Geen Zwarte Piet bij interne viering
De politie eenheid Den Haag heeft verder besloten om per direct bij de interne vieringen afscheid te nemen van Zwarte Piet. Er is geen plaats meer voor deze stereotype vertaling van Piet tijdens het traditionele kinderfeest.

Neutraliteit van politie ter discussie
De politie heeft deze keuze gemaakt omdat het maatschappelijke debat over Zwarte Piet steeds groter wordt. De neutraliteit van de politie wordt daardoor ook steeds vaker ter discussie gesteld.

Met de knieën in de stront
Een politieagent reageert tegenover Leidschendam-Voorburg.tv: ‘De politieagenten staan al met hun knieën in de stront, zeker met de huidige werkdruk en de bezetting. Nu mag je zelfs niets leuks meer doen voor de maatschappij in je vrije tijd en meewerken aan een kinderfeest omdat we neutraal moeten zijn. Zelfs dat wordt je niet gegund door de beleidsmakers van de Nationale politie’

Gevoeligheden binnen het team
Leidschendam-Voorburg.tv nam contact op met de persvoorlichter van eenheid Den Haag Steven van Santen: ‘Vorig jaar is binnen de politie-eenheid Haaglanden aan de organisatoren van de interne sinterklaasfeesten gevraagd om rekening te houden met gevoeligheden die eventueel leven binnen het politieteam waarin het feest wordt georganiseerd. De oproep destijds was deze gevoeligheden onderling op teamniveau bespreekbaar te maken en – waar nodig – de vorm en uitvoering van het feest daarop aan te passen.’