Problemen rondom Mall worden serieus onderzocht en aangepakt

De fractie van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg heeft een extra raadsvergadering aangevraagd aangaande de problemen rondom de Westfield Mall of the Netherlands. Tijdens deze vergadering spraken buurtbewoners de gemeenteraad donderdag toe. Alle politieke partijen spraken in de vergadering hun zorg uit over de ontstane chaos rondom de Mall en de problemen die dit voor de bewoners en bezoekers met zich meebrengt.

Woongenot gaat achteruit
de buurtbewoners die inspraken geven stuk voor stuk aan dat ze veel problemen ervaren sinds de Mall is geopend. Ook benadrukken ze dat het woongenot in het weekend achteruit is gegaan door de overlast van het winkelende publiek. Zaken die genoemd worden zijn zwerfafval en luchtkwaliteit. Ook de verkeerschaos wordt veel genoemd. Kruispunten staan vast en mensen worden boos. Een inspreker vertelde zelfs dat iemand er vandoor ging met een dranghek zodat mensen toch konden parkeren in de parkeergarage van de Mall. Ondertussen kunnen bewoners en bezoekers van de wijken rondom de Mall niet meer parkeren als ze überhaupt de wijk nog in of uit komen op drukke momenten.

Bewoners zijn het zat
Een andere inspreker gaf aan dat de omwonenden de gemeente al een lange tijd geleden gewaarschuwd hebben over de problemen die gaan komen. “De gemeente heeft weer niet geluisterd naar de inwoners. We hebben het gevoel dat de problemen gebagatelliseerd worden. Er lijkt geen visie op het totaalprobleem. Wij doen daarom een nieuwe oproep aan de gemeente om met de bewoners in gesprek te gaan. We willen kijken naar integrale oplossingen”, aldus de inspreker.

Gemeente staat voor een taak
Verschillende politieke partijen spraken hun bezorgdheid uit tijdens de vergadering. Frank Rozenberg, fractievoorzitter van GBLV, trapte als initiatiefnemer van de vergadering af. “GBLV is niet tegen de Mall. We staan als gemeente nu wel voor een taak. We moeten het woongenot garanderen, de hulpdiensten ruimte geven en zorgen dat er geen chaos ontstaat. Volgens de verkeersonderzoeken die vooraf gedaan zijn was er geen vuiltje aan de lucht. De gemeenteraad heeft op basis daarvan ook ingestemd met de Mall.”

Festivalmaatregelen en statuscodering
Bart Eleveld van de VVD opperde om te komen met festivalmaatregelen. Hierbij kan een scenario in gedachten gehouden worden die in werking treedt bij grote drukte. Rozenberg kwam verder nog met het idee van statuscodering rondom de verkeersdrukte. Bewoners gaven zelf eerder al aan om pendelbussen in te zetten, eenrichtingsverkeer te maken in de wijken rondom en de ongelijkvloerse kruising N14 te vervroegen.

Verkeer nog niet onder controle
Wethouder Astrid van Eekelen reageerde op de situatie rondom de Mall of the Netherlands en onderkent dat de verkeersstromen zeker niet onder controle zijn maar dat er ingezet wordt op maatregelen voor de korte termijn zodat de voorvallen die we met Pinksteren meemaakten tot het verleden behoren. “Ook op de lange termijn moeten we een stabiel verkeerssysteem krijgen. We moeten dit onder controle krijgen zodat de omwonenden in de wijk er geen last van hebben.” De wethouder heeft toegezegd dat er ook daadwerkelijk iets aan gaat gebeuren.

Gedeeltelijke versoepelingen kunnen oorzaak zijn
In 2015 liet een rapport zien dat de wegen de verkeersstromen aankonden. In de praktijk blijkt dit nu anders. De gemeente onderzoekt dit. Voor de enorme drukte heeft de wethouder wel een mogelijke oorzaak. “De winkels gingen in april weer open zonder afspraak. De dierentuinen, musea en pretparken bleven dicht en mensen durven ook nog niet echt met het openbaar vervoer. Dan is de Mall een uitje met de auto.” Frank Rozenberg reageerde op de wethouder en ging in deze gedachte mee.

Parkeergarages bij 75% op slot
Er is een bewuste keuze gemaakt om de parkeergarage van de Mall maar voor 75% te vullen in verband met corona. van Eekelen: “Achteraf was dat niet de beste keuze omdat mensen de wijken in gaan. Het is nu opgeschaald naar 85% en dat gaat uiteindelijk naar 100%. Dat gaat al schelen. Er staan nu ook verkeersregelaars op de kruispunten om de hulpdiensten door te laten en de trams ruimte te geven.”

Doorstroom verbeteren door slimme stoplichten
Van Eekelen geeft ook aan met Rijkswaterstaat en de regiedesk in gesprek te zijn: “Er is slim verkeersmanagement op de kruispunten. Met de regiedesk is afgesproken dat het verkeer gestuurd gaat worden zodra gesignaleerd wordt dat het vastloopt. We kunnen dit doen door grotere blokken te maken van groen licht. Ook de navigatie is aangepast. We hebben de afslag richting Albert Heijn en de Noordsingel er uit laten halen zodat mensen de tweede afslag nemen. Ook dit zal de druk verlagen.”

Problemen beheersbaar maken
Alles bij elkaar staat de ontwikkeling niet stil. De wethouder heeft donderdagavond aangegeven dat er al zaken zijn doorgevoerd en dat het topprioriteit heeft om te onderzoeken op welke momenten de drukte ontstaat en waarom. Er wordt dus hard gewerkt aan een oplossing voor de inwoners en de bezoekers van de Mall.