Rijswijker de cel in voor brandstichting bij voormalig hotelpand in Leidschendam

Een 52-jarige man uit Rijswijk is veroordeeld tot drie jaar celstraf voor brandstichting bij het pand waar voorheen Hotel Centraal was gelegen, aan de Vlietweg in Leidschendam.

Molotovcocktail
In de vroege ochtend van 24 oktober 2021 wordt brand opgemerkt bij een hotelpand aan de Vlietweg. Het vuur brandde op verschillende plekken, zowel aan de zijgevel als voor bij het terras.

De brandweer kon de vlammen snel bedwingen en al gauw werd duidelijk dat er opzet in het spel was. De restanten en een complete molotovcocktail werden aangetroffen: een glazen fles met brandbare vloeistof en een stuk stof om het aan te steken.

DNA
De complete fles was de doorbraak voor de recherche. De lap in die fles bevatte namelijk het DNA van de verdachte. Ook was zijn mobiele telefoon aangestraald door een zendmast nabij het hotelpand.

De Rijswijker zelf beweert ondanks de bewijslast dat hij het niet geweest was. Hij zou erin zijn geluisd, maar hier zijn geen concrete aanwijzingen voor, zo bleek in de rechtszaal. Dat zijn telefoon was aangestraald door een zendmast in de buurt, verklaarde hij doordat hij in de buurt moest werken. De rechter vond dit opmerkelijk, gezien het vroege tijdstip op de zondag.

Celstraf
De rechter achtte de brandstichting door de man uit Rijswijk bewezen. De officier van justitie eiste vier jaar celstraf tegen de man, maar de rechter is hier uiteindelijk niet in meegegaan. Deze legde de Rijswijker drie jaar celstraf op.