Sint-Maartenscollege eerste school met rookvrije zone

Vandaag heeft het Sint-Maartenscollege in Leidschendam-Voorburg geschiedenis geschreven door als eerste school in de gemeente een rookvrije zone rondom het schoolterrein te introduceren. De primeur werd gemarkeerd door brugklasleerlingen, die samen met rector Ajolt Elsakkers en de wethouders Jeffrey Keus (onderwijs) en Marcel Belt (zorg) speciale stoeptegels plaatsten ter aanmoediging van een rookvrije omgeving.

Handhaven
Het doel van de rookvrije zone is helder: roken rondom de school ontmoedigen. Strategisch geplaatste tegels langs de uitgangen van het schoolterrein wijzen duidelijk op het verbod. Medewerkers van het Sint-Maartenscollege hebben een schema gemaakt wie er in de pauzes naar buiten gaat om het verbod te handhaven.

“Zien roken, doet roken”
Rector Ajolt Elsakkers is de drijvende kracht achter dit initiatief: “Hoewel schoolpleinen al enige tijd rookvrij zijn, zien we helaas dat leerlingen in de pauzes net buiten het schoolterrein gaan roken. Door ook die omgeving rookvrij te maken, willen we een plek creëren waar onze leerlingen kunnen leren zonder blootstelling aan tabaksrook. Bovendien geldt vooral onder jongeren het gezegde: ‘zien roken, doet roken’. De meeste rokers zijn ooit begonnen op het schoolplein. Ik ben verheugd dat de gemeente een plan ontwikkelt waar alle scholen in onze gemeente aan mee kunnen doen. Deze stoeptegels markeren een mooi symbolisch begin. Het is geweldig dat twee van onze brugklasleerlingen als symbool voor de rookvrije generatie de eerste tegel hebben gelegd.”

Meer rookvrije zones
De gemeente werkt aan een regeling om rookvrije zones ook rondom andere scholen en maatschappelijke organisaties, zoals zorginstellingen en sportverenigingen, mogelijk te maken. Wethouders Jeffrey Keus en Marcel Belt benadrukken het belang van rookvrije zones: “Het bevorderen van rookvrije zones is een cruciale stap voor de gezondheid van iedereen. Daarom willen we dit samen met maatschappelijke partners verder uitbreiden. Want iedereen verdient het om op te groeien, te leven, te leren, te werken en te wonen in een gezonde omgeving.”