Sinterklaasintocht Leidschendam-Voorburg gaat dit jaar niet door

Er komt dit jaar geen ‘normale’ intocht van Sinterklaas in Leidschendam-Voorburg. De Stichting Sint Nicolaas Evenementen (SNE) maakte dit maandag bekend. Het besluit is genomen in samenspraak met de gemeente Leidschendam-Voorburg. Gezien de huidige situatie rond corona is een veilige “ouderwetse” intocht niet mogelijk.

Alternatief blijkt ook niet mogelijk
De organisatie zag al aankomen dat er geen reguliere intocht gevierd zou kunnen worden. Een alternatief voorstel voor een ‘drive-intocht’ werd ook niet goedgekeurd. Families konden dan per auto of, voor de mensen zonder auto, lopend op bezoek bij de Sint en zijn roetveegpieten, uiteraard met gepaste afstand. Gezinnen die graag op bezoek wilden komen bij de Sint moesten dan voorafgaand aan het evenement een tijdslot reserveren. “Wij zijn uiteraard erg teleurgesteld maar snappen dat het nu belangrijk is om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen”, aldus SNE.

Sint neemt roetveegpieten mee
Er is op bepaalde sites al veel gesproken over de wijze waarop de pieten in Leidschendam-Voorburg eruit zouden zien. SNE: “Als organisatie hebben wij besloten dat Sint Nicolaas voortaan roetveegpieten meeneemt. Daarnaast wilden wij ook andere leden van de hofhouding van Sint Nicolaas introduceren, zoals zijn lakeien, bakkers, edellieden en jonkvrouwen. In onze ogen is dit namelijk de weg waar wij met elkaar in zouden moeten gaan. Wij beseffen ons terdege dat wij hiermee wellicht heel veel commentaar gaan krijgen. Maar wat wij ook doen, voor- en tegenstanders zullen er altijd zijn.”

Reactie van de burgemeester
Burgemeester Tigelaar: ”Stichting Sint Nicolaas evenementen steekt elk jaar met een groot team van vrijwilligers ontzettend veel energie, tijd en enthousiasme in het organiseren van een mooie Sinterklaasintocht voor de kinderen in onze gemeente. Dit jaar was er een creatief alternatief bedacht, de drive-intocht. Het is ontzettend jammer dat met de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen dit ook niet door kan gaan. Maar gezondheid en het terugdringen van de besmettingen staat voorop. De maatregelen moeten de 2ecoronagolf breken, zodat er op de langere termijn weer meer ruimte komt voor activiteiten.”

SNE spreekt dank uit
“Wij willen langs deze weg onderstaande bedrijven, organisaties en personen die hebben toegezegd om mee te werken aan dit evenement, financieel of in natura, hartelijk bedanken: Winkeliersvereniging Damlaan, Hoogvliet, Rode Kruis, Bourgonje, ROC Mondriaan, Gemeente Leidschendam Voorburg, Politie Haaglanden, Interstate Dans Studio, Circusschool Circaso en alle vrijwilligers”, aldus de organisatie