Statushouders leren omgaan met ‘de digitale overheid’ via cursus

De cursus ‘Werken met de e-overheid’ is georganiseerd voor statushouders. In deze aangepaste versie van de cursus hebben statushouders de gelegenheid gekregen om te veilig te leren werken met hun DigiD en de digitale diensten van de overheid. Deze cursus zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen redden in de samenleving op digitaal en taalkundig gebied.

Laagdrempeligheid
Er is een groep van 9 vrouwen gestart, met allerlei verschillende achtergronden. 7 mensen hebben de cursus ook afgerond. Doordat de cursus werd aangeboden in eigen tempo en ondersteund door taal-apps, bleek de cursus erg laagdrempelig en toegankelijk te zijn. De deelnemers kenden elkaar ook al van Welzijn Rijswijk. Dit zorgde voor een veilige sfeer. Veiligheid stond bij de cursus hoog op het lijstje.

De Begeleider
Almaz, de begeleider van de groep vrouwen van Welzijn Rijswijk, ziet een stukje zelfstandigheid bij de cursisten terug: “Voor computerzaken moest iedereen om hulp vragen, nu kunnen ze zo veel zelf. Het is zó nodig om te leren werken met de computer. Het is leuk om op deze manier samen te werken met de Bibliotheek.”

Deelneemster
Een van de deelnemers vertelt over de cursus: “Het was heel goed. Ik heb heel veel dingen geleerd zoals hoe ik een afspraak moet maken bij de gemeente. Hoe de website van de belastingdienst werkt en hoe je moet melden als je verhuist. Nu kunnen we dat zelf met internet en de computer.”

Niet de laatste cursus 
De enthousiaste deelnemers van Welzijn Rijswijk hebben ervoor gezorgd dat de aanmeldingen voor de volgende cursus al binnenstromen. De volgende cursus Digisterker voor statushouders start over twee weken in Rijswijk. Ook in Voorburg en Leidschendam wordt deze cursus georganiseerd.

Fijne sfeer 
De cursisten hebben een certificaat ontvangen. Om het gezellig af te sluiten nam iedereen een zelfgemaakt gerecht mee vanuit de eigen cultuur. Hierdoor ontstond er een culturele keuken van onder andere de Chinese, Syrische en Marokkaanse cultuur.