Tienjarig jubileum Stadstuin Rusthout

In 2023 bestaat Stadstuin Rusthout tien jaar en dat wordt gevierd. Op vrijdag 12 mei was er een feestelijke receptie. Op zaterdag 13 mei wordt het terrein omgetoverd tot een speelparadijs.

Historie
In tijden dat Leidschendam nog Veur heette, behoorde het terrein van de stadstuin toe tot buitengoed Overdam. Deze buitenplaats werd in 1666 gebouwd en wegens verval gesloopt in 1876. In 1929 werd het landgoed in percelen verkocht. Eén perceel werd aan het einde van de twintigste eeuw ontwikkeld tot park met vijver, en kreeg later ook een dierenweide.

Burgerinitiatief
In de jaren die volgen wordt de dierenweide steeds verder uitgebreid met nieuwe dieren en gebouwtjes. Veel Leidschendammers zullen deze oude kinderboerderij nog herinneren.

Als bezuinigingen ervoor zorgen dat de kinderboerderij in 2012 moet sluiten, wordt actie ondernomen. Er ontstond een burgerinitiatief en de stichting Vrienden van Rusthout werd opgericht. In 2013 kregen zij toestemming om het perceel over te nemen. In de tien jaren die volgden, heeft de stichting niet alleen de dierenweide en stadstuin in stand weten te houden, maar is deze ook verder gegroeid en -ontwikkeld. Nu kunnen nog altijd nieuwe generaties inwoners blijven genieten van een mooi stukje Leidschendam.

Tien jaar
Het tienjarig jubileum werd feestelijk gevierd. Op vrijdag 12 mei was er een receptie. Ook hier werd de historie en actuele stand van Stadstuin Rusthout verteld. Burgemeester Martijn Vroom had lovende woorden voor de stichting en hoe het burgerinitiatief deze locatie heeft weten te behouden. Ter ere van het jubileum hebben de burgemeester en voorzitter van de stichting een plakkaat onthuld in het bijgebouw van de stadstuin.

Speelparadijs
Op zaterdag 13 mei is er een speelparadijs in de Stadstuin, waar alle kinderen uit de gemeente van harte welkom zijn om te komen spelen. Met twee springkussens, een touwklimbaan (door scouting De Damherten) een levensgroot “vier op een rij” en het populaire “stokkenvang” spel voor de al wat grotere kinderen. Omdat het de volgende dag moederdag is, is ook Groei en Bloei aanwezig om met de kinderen bloemstukjes te maken.  Om het geheel een extra feestelijk tintje te geven worden alle kinderen uitgenodigd om verkleed naar de Stadstuin te komen.

SEB_1724 SEB_1729 SEB_1750 SEB_1761 SEB_1773 SEB_1775 SEB_1783 SEB_1785 SEB_1786 SEB_1788 SEB_1793
<
>