Tropische temperaturen vragen om hitteplan

Komende week gaat het erg warm worden in Leidschendam-Voorburg, en ook vandaag lopen de temperaturen al aardig hoog op richting de 30 graden. Landelijk worden er al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

Hitteplan vraagt om op elkaar te letten
Veel scholen denken na over een tropenrooster. Onder andere de verpleeghuizen en kinderdagverblijven zijn door de GGD gewaarschuwd om op de temperatuur te leggen. Vooral de scholen met oudere gebouwen beschikken nog niet over aircosystemen waardoor lokalen broeierig warm kunnen worden. Ook vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om de komende dagen goed op elkaar te letten. Vooral jonge kinderen en ouderen verdienen extra aandacht.

Smeer je goed in
Vergeet jezelf en je kind niet in te smeren. Ook niet voor vijf minuten in de zon. De straling van de zon is namelijk erg fel en verbranding ligt op de loer. Het RIVM spreekt over verbranding binnen een kwartier als je jezelf niet insmeert.

Let op je tuinslang, voorkom brandwonden
Zorg er voor dat je tuinslang in de schaduw ligt. Als dit niet het geval is, spuit hem dan eerst leeg voordat je er mee op iets of iemand spuit, omdat het water dat in de tuinslang zit door de hitte tot zeer hoge temperaturen kan stijgen. Als je dit vervolgens op iemand spuit kan dit leiden tot brandwonden.

Temperatuursvooruitzichten met warme nachten
Maandag, dinsdag en woensdag zijn vooralsnog de warmste dagen. De temperatuur komt met gemak boven de 30 graden. Donderdag en vrijdag zal de temperatuur vermoedelijk rond de 26 graden uitkomen. De nachten zijn warm. Het koelt niet verder af dan een graad of 20.