Jongeren verzamelen zwerfafval in Voorburg op de SUP

Tussen 16 en 19 augustus vond de tweede editie van de Vliet Clean Sup plaats. Tientallen jongeren van scoutinggroepen en watersportverenigingen hebben enthousiast geholpen. In vier dagen tijd hebben de deelnemers vele zakken zwerfafval verzameld tijdens het suppen. Dit deden ze tussen Leiden en Delft, onder begeleiding van SUPBinckies.

De etappes
Iedere dag vond er een etappe plaats. De Vliet Clean SUP ging op 16 augustus van start in het centrum van Leiden. De tweede etappe ging van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe ging van Voorburg naar Den Haag. De laatste vond plaats tussen Den Haag en Delft. Ondanks wat regen tijdens de tweede etappe was het weer gunstig met veel zon.

Tevreden organisator
“Ik streef ernaar jongeren bewust te maken van het belang van schoon water door ze te betrekken bij het schoonvissen van open water in hun eigen leefomgeving,” zegt Harrie Ozinga van Stichting Techniekmenu, de organisator van het evenement. “Tijdens de Vliet Clean SUP zijn jongeren sportief bezig en helpen ze met het opruimen van zwerfafval uit de Vliet. Door de enthousiaste reacties van de deelnemers weet ik dat mijn missie geslaagd is. We gaan kijken of we een derde editie in 2023 kunnen organiseren.”

Afval
De jongeren hebben veel afval uit de Vliet weten te verzamelen. Flessen, blikjes, ballonnen en ballen zijn onder andere veel uit het water gevist. De komende tijd zal het afval netjes verwerkt worden door Noria Sustainable Innovators, een bedrijf dat zich inzet voor schonere waterwegen.