Vanaf woensdag opnieuw geen bussen door staking: ‘door tot eerlijk cao er ligt’

Door: Sebastiaan Barel –

Buschauffeurs in het streekvervoer leggen 19, 20 en 21 oktober opnieuw het werk neer. Ondanks de eerdere stakingen is er nog altijd geen overeenkomst over een nieuw cao.

‘Middelvinger naar eigen personeel’
Eerder waren er al regionale en een grote landelijke staking van het streekvervoer, in een poging om een nieuw cao-overleg af te dwingen. De chauffeurs gaven werkgevers vijf weken de tijd om met ze om tafel te gaan zitten, maar zonder resultaat. Daarom komen er nu nieuwe acties.

‘De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen’, zo legt Marijn van der Gaat, bestuurder FNV streekvervoer, uit. Hij vervolgt: ‘Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.’

De chauffeurs willen onder andere een loonsverhoging ter compensatie van de inflatie en prijsstijgingen. Ook strijden ze tegen de werkdruk en het personeelstekort in de sector.

Wat te verwachten?
Vanaf woensdag gaan de chauffeurs drie dagen lang staken. Mensen die met de bus moeten reizen, moeten rekeningen houden met veel uitval. Welke lijnen er op die dagen precies uitvallen, is niet met zekerheid te zeggen.