Onderzoek CDA: Verbod op knalvuurwerk en gecoördineerde vuurwerkshows

Als het aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg ligt dan komt er een verbod op knalvuurwerk en krijgen we een gecoördineerde vuurwerkshow in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. Dit laat een onderzoek van CDA Leidschendam-Voorburg zien onder de inwoners over de periode januari en februari 2020.

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling
De politieke partij deed een online onderzoek en kreeg van ruim 700 inwoners die in onze gemeente wonen een volledig ingevulde vragenlijst terug. Veel inwoners zijn wel van mening dat vuurwerk bij de jaarwisseling hoort. Bijna de helft van de mensen die meededen aan de enquete wil dit dan centraal georganiseerd zien.

Verbod op knalvuurwerk
Als er dan toch vuurwerk afgestoken moet worden, dan kiest ruim 75 procent voor enkel siervuurwerk. Het verbod op knalvuurwerk wordt door veel inwoners omarmd. 43 procent wil een algeheel verbod. 32 procent wil alleen een verbod op knalvuurwerk. Slechts 17 procent vindt dat er geen verbod hoeft te komen.

CDA wil harde maatregelen
Landelijk is inmiddels een verbod voor knalvuurwerk en vuurpijlen afgekondigd. Het gaat het CDA in Leidschendam-Voorburg niet ver genoeg. “We moeten bouwen aan een jaarwisseling ‘nieuwe stijl’ en in onze ogen is daarbij binnen afzienbare termijn geheel geen plaats meer voor consumentenvuurwerk”, aldus Jan Hendriks van de partij. Volgens het onderzoek van CDA pleit 59 procent van de inwoners lokaal voor een verbod als het landelijk niet wordt ingesteld.

Verschillende wensen per wijk
Op de vraag naar een totaalverbod van consumentenvuurwerk ontstaan grote verschillen per wijk. Gebieden zoals de Zeeheldenbuurt, De Heuvel en de Amstelwijk hebben moeite met een totaalverbod, terwijl wijken als Essesteijn en Damsigt deze visie juist ondersteunen. Op totaalniveau bepleit 43% van de respondenten een totaalverbod.

In 2021 gerealiseerd
Het CDA is ook duidelijk in wat ze willen als een verbod om praktische redenen dit jaar niet haalbaar is: Hendriks: “Het minste wat we kunnen doen is de afspraak ‘alleen siervuurwerk, alleen op oudejaarsavond’ strak handhaven en ons tegelijkertijd bestuurlijk voorbereiden op een ‘jaarwisseling nieuwe stijl’ die zeker in 2021 gerealiseerd zou moeten zijn.”

Debat in commissievergadering: GroenLinks wil ook verbod
Maandag 22 juni wordt dit onderwerp besproken in de gemeenteraad en zal ook dit onderzoek worden meegenomen in het debat. GroenLinks raadslid Natalie Reijnders heeft al laten weten ook op te roepen tot een algeheel vuurwerkverbod. Ook willen zij dat het gesprek met de inwoners aangegaan wordt. Mogelijk dat dit onderzoek daarbij kan helpen.