Veur en Ludens mogen toch 45 mensen binnen laten in theater

De twee theaters in Leidschendam-Voorburg kunnen opgelucht adem halen. Ze hebben van de Veiligheidsregio Haaglanden ontheffing gekregen en mogen toch 45 mensen binnenlaten om naar hun voorstellingen te komen kijken, mits ze zich aan een streng protocol houden.

In gesprek met de theaters
LVTV sprak vrijdagmiddag met de beide theaterdirecteuren. Rogier Helwig van Theater Ludens sprak in de afgelopen 24 uur duidelijke taal op Twitter. “Tot de definitieve toezegging dat je ontheffing krijgt tast je in het duister en dat is heel lastig. Uiteraard is de nuance dan soms ver te zoeken en zeker op Twitter. Maar het woord is er uit en wat ben ik ongelooflijk opgelucht dat we door mogen,” aldus Helwig

Culturele huiskamer van Leidschendam
Ook directeur van het Veur Theater, Oscar van Schijndel, is blij dat het in ieder geval niet slechter geworden is op deze manier. “Het sfeertje was goed en is in coronatijd nog intiemer dan normaal. We hebben nu ook tafeltjes met elektrische kaarsjes op de tribune. Het is daarmee nu nog meer een culturele huiskamer van Leidschendam geworden.

Ludens heeft de optimale situatie in coronatijd door warmtepomp
Helwig benadrukt dat deze ontheffing noodzakelijk is voor het in leven houden van de cultuursector. “Door alle beperkingen wordt de cultuursector om zeep geholpen. Er zijn ook artiesten die voor 30 mensen gewoon niet kunnen optreden. We kunnen nu met 45 mensen doordraaien en houden ons uiteraard aan het protocol. Bij ons is dat goed te doen, want in tegenstelling tot andere theaters zijn we aangesloten op de warmtepomp. Hierdoor zuigen we verse lucht naar binnen en gaat de oude lucht naar buiten. Dat is dus de optimale situatie in coronatijd.”

Gastvrijheidsdieren verplichten pas als het moet
Het kabinet heeft een dringend advies afgegeven voor het dragen van een mondkapje in openbare ruimten. van Schijndel: “We hebben vooraf eerst bij onze vrijwilligers gecheckt wat zij willen. De uitkomst was gemengd. We gaan nu dus ook dringend verzoeken om een mondkapje te dragen bij binnenkomst en vertrek. We hebben de gasten een mail gestuurd. Daar komen eigenlijk alleen positieve reacties op terug. In de zaal hoef je geen mondkapje te dragen. Uiteindelijk zal in de praktijk moeten blijken of het werkt. De theaterdirecteur besluit: “Wij zijn gastvrijheidsdieren, dus als we iets moeten verplichten dan echt pas op het laatste moment. De mening en de wensen van onze vrijwilligers zijn daarbij heel belangrijk.