[VIDEO] Branden en vernielingen houden burgemeester in zijn greep

Het houdt sommige bewoners uit hun slaap, anderen durven niet meer op straat. Dit alles heeft te maken met de vernielingen en branden in Leidschendam-Voorburg die nu al enkele maanden in de nachten gesticht worden.

“Ik zal niet rusten tot de rust is wedergekeerd”
Burgemeester Tigelaar sprak vandaag voor onze camera en gaf aan dat hij niet zal rusten totdat de rust is wedergekeerd. Er zijn aanhoudende branden en vernielingen in de wijk Prinsenhof en de Heuvel/Amstelwijk. In de afgelopen weken heeft de gemeente vol ingezet om de wijken rustiger te krijgen, maar dit is tot op heden niet gelukt. Aanhoudingen van samenscholende jongeren hebben ook niet geleid tot rust in de wijk. Tigelaar: “Ik begrijp de woede en de boosheid maar ook de angst die er is. Ik vind de overlast onacceptabel en we nemen de maatregelen om er voor te zorgen dat de rust wederkeert. En ik rust niet voordat de rust is wedergekeerd.”

Politiek liep mee met wijkpreventieteam
Gijs Dupont van CDA LV en Ole Heil van VVD LV liepen mee met het wijkpreventieteam. Dupont: “Wat mij is opgevallen is dat er een grauwe en grimmige sfeer hangt in de wijken. Er zijn veel intimiderende jongeren die lachgas gebruiken. Ole Heil voegt hieraan toe: “Ik heb ook groepen jongeren gezien die drugs gebruiken. Wat me daarnaast is opgevallen zijn de gesprekken met de bewoners. Zij slapen slecht en voelen zich niet veilig in hun wijk.”

Gebiedsverbod beter dan avondklok
Op 13 mei heeft de burgemeester besloten om zes mensen de toegang tot het gebied te ontzeggen. Het gaat hier om personen die veel in beeld waren bij overtredingen. Gijs Dupont pleit voor een avondklok tussen 23:00 en 07:00. “Dat betekent dat niemand meer naar buiten mag binnen deze uren.” Ole Heil vindt dit geen optie. “Dan mogen mensen zelfs hun hond niet meer uitlaten. Om nou iedereen in de wijk die er niets mee te maken hebben verplicht binnen te zetten dat vinden we iets te ver gaan.” Burgemeester Tigelaar ziet een avondklok ook niet zitten.

Bewoners willen dat politie optreedt
Heil: “Bewoners willen dat de politie gaat optreden. Ook moet er meer verlichting komen en cameratoezicht. Er heerst ook ongenoegen omdat de daders niet opgepakt worden. Dupont: “De politie moet weer de baas worden en preventief kunnen fouilleren. Op lange termijn is het probleem uitdagender. Er moet uiteindelijk meer geïnvesteerd worden in de wijk en mensen moeten met elkaar in contact gebracht worden.

Schijt aan gezag
Tijdens de ronde met de wijkpreventieteams heeft Dupont ook opgemerkt dat de groepen jongeren “schijt hebben aan het gezag. Ze lokken uit, zoeken het randje op en spelen een kat en muis spel.”

Politie vraagt hulp bij onderzoek
We spraken ook met teamchef basisteam Leidschendam-Voorburg Ronald de Haas: “We hebben recent 14 autobranden gehad in de late uren en de vroege nacht. Bij ieder incident stellen we sporen veilig en doen we buurtonderzoek. We horen de verhalen en verklaringen van de bewoners en vragen naar tips. Wij vragen iedereen die iets kan vertellen over de incidenten contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem te bellen via 0800-7000.