[VIDEO] Negen partners tekenen voor terugdringen overgewicht met gezonde voeding voor kids

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. En dat is precies wat de negen partners die vandaag een belofte deden middels het zetten van een handtekening gemeen hebben. Zij gaan zich inzetten om kinderen te stimuleren om gezond te eten. Samen zetten de partners zich in om meer dan 89% van de kinderen op een gezond gewicht te krijgen in de gemeente. Naast het ondertekenen van de belofte is er een informatieblad gepresenteerd. Hierop staan doelen die Goed Bezig! in de afgelopen drie jaar heeft behaald, zoals een daling van 10% op het percentage van kinderen met overgewicht in heel Leidschendam-Voorburg.

Partners zijn hard nodig
Wethouder Nadine Stemerdink was namens de gemeente aanwezig bij het feestelijke moment. “Als de coronatijd ons één ding heeft geleerd, dan is het dat bewegen nog belangrijker is dan dat we ons eerder realiseerde. Ik hoop dat met deze ondertekening laten zien dat we dit als gemeente niet alleen kunnen. We hebben alle partners heel hard nodig om het succes te behalen.

Maand voor de gezonde jeugd
In maart is de week voor de gezonde jeugd door de coronacrisis niet doorgegaan. De organisatie vond het in het licht van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet gepast en verantwoord om feestelijke activiteiten te organiseren. JOGG gaat nu deze zomer een maand van de gezonde jeugd introduceren.

Dit zijn de partners binnen JOGG
De Gemeente Leidschendam-Voorburg, Sport en Welzijn, Sportfondsen, Jeugdgezondheidszorg Zuid Holland West, Vlietkinderen, GGD Haaglanden, KiXs, Prima Voeding Junior en Catering van Leeuwen ondertekenden op donderdag 25 juni 2020 de plechtige belofte (pledge) “It takes a village to raise a child”. Deze belofte onderschrijft het belang van de Goed Bezig! aanpak in Leidschendam-Voorburg.

Partners informeren ouders en kinderen
De partners die meedoen aan het JOGG concept informeren zowel ouders en kinderen en geven ze tools om gezonder te eten. Noortje Kelder van van Leeuwen Catering: “Wij werken op veel schoollocaties en proberen de jongeren een gezonde keuze te maten maken en horen dat ze dit dan buiten school ook gaan doen. Jeugdgezondheidszorg ZHW ontwikkelde een poster voor de consultatiebureau’s. Theo Kok van de Fluit: Manager de fluit: “Als sportfondsen willen we een vitaal Nederland. Wij kunnen tijdens de zwemles kinderen makkelijk bereiken. We hebben er voor gekozen om 80 procent van onze lessen in te zetten op bewegen en 20 procent voor de uitleg. We werken met stuurkaarten zodat iedereen constant in beweging is.” Ook Vlietkinderen doet mee. Patricia Geers: “Bij Vlietkinderen vinden wij gezonde, gevarieerde voeding en lekker bewegen heel belangrijk. We letten bij voeding zeker ook op zout, verkeerde vetten, suikers en we drinken vooral water of (lauwe) thee met de kinderen. We zijn veel buiten met de kinderen en bieden ook sportactiviteiten aan, voor groot en klein, peuteryoga is bijvoorbeeld heel populair bij de peuters!”