[VIDEO] Noodkreet aan wethouder om ouderensoos te behouden

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft het besluit genomen om de bekostiging van de Ouderensoos in de Plint in Leidschendam stop te zetten. Hierdoor komen veel ouderen in de kou te staan die uitkijken naar hun tweewekelijkse uitje.

Petitie aangeboden aan wethouder
Woensdagochtend 11 december kwamen belanghebbenden naar de trouwzaal van het gemeentehuis in Leidschendam om een petitie te overhandigen aan wethouder Rouwendal. Ook de directeur van Woej, Willy Tiekstra, was aanwezig: ”Deze petitie kent ruim 500 handtekeningen van bewoners uit de wijk, maar ook van vrijwilligers die hun hart en ziel stoppen in de Ouderensoos.” Bij de petitie zitten ook brieven van ouderen die de Soos bezoeken. ”De brieven zijn een belangrijke toevoeging aan de petitie. Het is een dringend verzoek om goed na te denken over dit besluit en de gevolgen ervan.”

Een moeilijke ochtend voor wethouder Rouwendal
De kritische en verzoekende woorden van de aanwezigen raakten de wethouder zichtbaar. Rouwendal: ”Dank voor het aanbieden van de petitie en de toelichting. Het is een pijnlijk besluit. Mijn werk kent veel leuke kanten, maar soms moet je als wethouder ook ‘nee’ zeggen. Soms zijn dat besluiten van een initiatief waar je sympathiek tegenover staat. Tegelijkertijd heb je als gemeente keuzes te maken. Ik ga niet naar bed met het gevoel dat ik een goed besluit heb genomen. Het is een nodig besluit.”

Ouderensoos geeft ouderen een mooi leven
Er werden tijdens de meeting redelijk wat argumenten aangehaald waarom de Soos moet blijven. ”Omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat kunnen kinderen de zorg van de ouderen niet altijd meer aan. Daar is de Ouderensoos nou net zo mooi voor. Het is ook een plek waar ouderen uit hun isolement komen. Voor veel anderen is de Ouderensoos het enige waar ze nog voor leven.”, aldus een aanwezige bij de uitreiking van de petitie. Een andere reactie die voorbij kwam: ”Het is een recht om verzorgd te worden. Er is in de gemeente discussie over een regenboog zebrapad terwijl de basis voor ouderen wordt weggehaald. Ik denk dat de burgers de keuze wel zouden weten te maken. Dat mag ik hopen tenminste.”

Uitnodiging om op bezoek te komen
Wethouder Rouwendal werd uitgenodigd om verder te praten en om mee te maken hoe de ouderen de Soos ervaren. Op dit aanbod zei hij volmondig ‘ja!’ ”Ik sta open om te kijken naar een oplossing en om mee te denken hoe we een goede voorziening te bedenken voor de mensen die de ouderensoos moeten missen,” aldus de wethouder.