[VIDEO] Toeristisch vaarseizoen geopend tijdens Historische Trekvaartdag

Op zaterdag 15 april werd in de gemeente het toeristisch vaarseizoen geopend. Ook vond tegelijkertijd de Historische Trekvaartdag plaats.

Opening vaarseizoen
Vanaf de Kniplaan voer een botenparade naar Leidschendam. Na een korte stop bij zaagmolen ‘De Salamander’ gingen de deelnemers door naar de sluisjes bij het Damcentrum. Tussen de sluizen werden enkele openingswoorden gesproken en de vlag van de Historische Trekvaartdag gehesen. Daarmee werd het toeristisch vaarseizoen officieel tot geopend verklaard. Inmiddels gebruikelijk werd de opening afgesloten met een glaasje Vlietwater.

Historische Trekvaartdag
Voorheen de Erfgoeddag, valt inmiddels de opening samen met de Historische Trekvaartdag. In de zeventiende eeuw werden waterwegen klaargemaakt voor de trekvaart. Via trekschuiten konden mensen en goederen over het water worden voortgetrokken. Een vervoersmiddel wat zowel betrouwbaar als comfortabel was. Zo was de drukste en oudste trekvaartroute van Zuid-Holland tussen Den Haag, Delft en Leiden. Jaarlijks voeren tot wel 200.000 mensen over de Vliet langs Leidschendam-Voorburg.

Tijdens de Historische Trekvaartdag zijn langs de route in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag verschillende locaties en bezienswaardigheden opengesteld. Stap bijvoorbeeld op een rondvaartboot tussen Leiden en Leidschendam. Ook zijn er verschillende fiets- en wandelroutes om te volgen.

Dorpspomp
In Voorburg werd eveneens de Dorpspomp geopend. De pomp in de Herenstraat wordt ieder jaar in april geopend voor gebruik.