[VIDEO] Zwemles mag weer, maar verenigingen lopen tegen lange wachtlijsten aan

Zwemvereniging AZL in Leidschendam is sinds vorige week weer geopend voor kinderen tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen weer zwemles krijgen in kleinere groepjes. De wachtlijsten zijn door de lockdown flink opgelopen, zowel in Leidschendam als in Voorburg. Kinderen zijn het ook weer een beetje verleerd.

Sluiting door coronavirus
Na drie maanden dicht te zijn geweest, was het ook voor de vrijwilligers even wennen. ”Veel vrijwilligers hadden de sportvereniging niet meer helemaal in hun systeem zitten. Dus het is weer even zoeken naar alle werkwijzen, maar we hebben het snel gevonden en de eerste zwemlessen zijn heel goed verlopen”, aldus voorzitter Marcel Schapers.

Opzetten zomerzwemschool
Aangezien het nu een stuk drukker is met kinderen die willen zwemmen, hoopt Marcel een zomerzwemschool op te kunnen zetten om de wachtlijsten te verminderen.

Zwemles voor veiligheid van kinderen
Harma Aris van VVD Leidschendam-Voorburg is erg blij dat de zwembaden weer open zijn. “Het is een basisvoorziening voor kinderen. Daarnaast is het voor de veiligheid van kinderen belangrijk dat ze goed en tijdig leren zwemmen.”

Kan de gemeente de zwemverenigingen helpen?
Harma Aris: “Ik zou graag willen zien dat de gemeente de verenigingen gaat meehelpen.” Zwemverenigingen moeten zwemwater huren. Schapers: “De zwemvereniging zou geholpen zijn met extra zwemwater voor inhaallessen en bijspijkerprogramma’s. Het zou fijn zijn als de gemeente ons wil helpen omhein samen met de verhuurder naar een oplossing te zoeken.”