Vliet Clean SUP keert deze zomer terug

Na het succes van de eerste editie in 2021 keert de Vliet Clean SUP deze zomer opnieuw terug. Een grote groep jongeren zal 16 tot en met 19 augustus in etappes al suppend de Vliet opruimen.

Zwerfafval
Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Wie de Vliet van dichtbij bekijkt, ziet met regelmaat zwerfafval op het wateroppervlak drijven. Plastic afval kan terecht komen in de zeeën en plastics vallen uiteen in microplastics die terecht komen in vissen en andere waterdieren.

Clean SUP 2022
Organisator stichting Techniekmenu wil met de Vliet Clean SUP bewustwording van het belang van schoon (drink)water voor mens en natuur creëren bij jongeren. In 2021 vond al een editie plaats, waarbij het opruimen gepaard ging met andere activiteiten die bewustwording creëren over plastic.

Ook dit jaar wordt de lengte van de Vliet in etappes afgelegd en gaat een grote groep jongeren van 12 tot 15 jaar suppend zwerfafval opruimen tussen Leiden en Delft. Ook deze zomer gaat de actie gepaard met andere zomeractiviteiten waarbij op ontdekkende en sportieve wijze kennis met het belang van schoon water en wat je praktisch kunt doen om plastic soep bij de bron aan te pakken. Ze gaan afvalsuppen, doen waterproefjes en maken nieuwe producten met plastic afval.

Net als bij de eerdere editie draagt de opruimactie ook bij aan wetenschappelijk onderzoek. Het afval wordt namelijk verzameld en per afgelegd traject onderzocht en geïnventariseerd door Noria Sustainable Innovators. Zo kunnen de onderzoekers een beeld krijgen van de vervuiling in de Vliet en het aangetroffen plastic.

Etappes
De Vliet Clean SUP start op dinsdag 16 augustus in het centrum van Leiden. Op 17 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 18 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag. De laatste etappe op 19 augustus gaat van Den Haag naar het centrum van Delft waar de finish ligt. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van verenigingen in bootjes.