Wethouder geeft signaal af: Zorg moet bereikbaar blijven

Ondanks het feit dat de gemeente Leidschendam-Voorburg niet gaat over de beslissing om het ziekenhuis in Leidschendam te sluiten heeft wethouder zorg, Juliette Bouw, tijdens een gesprek met het het bestuur van de Haagse ziekenhuizen (HMC) aangegeven dat de zorg voor de inwoners belangrijk is.

Duidelijke stem laten horen
De wethouder heeft in een gesprek de noodzaak van goede en goed bereikbare ziekenhuiszorg dichtbij inwoners benadrukt. ‘HMC heeft toegezegd ook inwoners uit Leidschendam-Voorburg te informeren en te betrekken.’, aldus de Juliette Bouw. HMC presenteert op 24 januari haar visie op de ziekenhuiszorg in de regio. Voor die tijd worden de plannen niet gedeeld met de gemeenten.

Niet in beton gegoten
De visie is volgens HMC niet in beton gegoten, maar geeft wel een duidelijke denkrichting. Het definitieve besluit wordt later genomen. Bouw: ‘Zolang er geen definitief besluit is doe ik er alles aan om overal en bij iedereen duidelijk te maken hoe belangrijk goed bereikbare zorg voor onze inwoners is.’

Inwoners informeren en betrekken
In het gesprek is aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van de verschillende ziekenhuizen. Bouw: “Hoewel ziekenhuis Westeinde in kilometers niet heel ver weg is, is het verkeer in de stad vaak zo druk dat je er toch heel lang over doet.’ Verder heeft de wethouder aangegeven dat het belangrijk is dat patiënten en inwoners weten waar zij aan toe zijn. ‘Ik heb het bestuur van het ziekenhuis dan ook opgeroepen zo snel mogelijk te communiceren.’ Er doen nu verschillende scenario’s de ronde.

Zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen
De gemeente heeft het ziekenhuis opgeroepen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun visie en plannen. Bouw: ‘HMC heeft toegezegd daarna ook in gesprek te gaan met inwoners uit Leidschendam-Voorburg. Ten slotte is er aandacht gevraagd voor de aanrijtijd van ambulances en  de beschikbaarheid van spoedeisende hulp. Het HMC heeft aangegeven dat zij bij elk scenario aan de gestelde normen voor de aanrijtijden blijft voldoen.’