Winnaars van de Vredesposterwedstrijd 2022 bekend

Net zoals vorig jaar werd er dit jaar op vele basisscholen in Voorburg voor de Lions International Vredesposterwedstrijd getekend. Het thema van dit jaar was: ‘Leid met je hart’. Meer dan 350 leerlingen van meerdere basisscholen deden mee. Op vrijdag 11 november vond de finale plaats. De publieksprijs ging naar Lucille Lobaton en de vakjuryprijs naar Desta Codfried.

Tijdelijke expositie
De Lions International Vredesposterwedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne. In totaal deden 12 groepen acht van de basisscholen Nieuw Vreugd en Rust, Sint Maarten, Vijverhof, Driemaster, Groen van Prinsterer, Professor Casimir en Lusthof mee. De deelnemers maakten posters waarin zij uitdrukten wat vrede voor hen betekent. Het doel achter het maken van de posters is om meer begrip te krijgen voor elkaar, en voor andere volkeren en culturen. De twee mooiste posters van elke groep werden vanaf de herfstvakantie tot de finaledag geëxposeerd in de bibliotheek in Voorburg, waar afgelopen vrijdag ook de feestelijke uitreiking plaatsvond.

Publieksprijs
Voor de publieksprijs kon tijdens de expositie een stembiljet worden ingevuld waarop de stemmer zijn of haar favoriete poster kon doorgeven. Dit jaar kon er voor het eerst ook elektronisch gestemd worden waar ruim gebruik van was gemaakt. Het tellen van de stemmen was een nek-aan-nekrace, met uiteindelijk Desta Codfried van de Sint Maartensschool als winnaar van de publieksprijs.

Vakjuryprijs
De vakjuryprijs werd toegekend door een jury bestaande uit de directeur van de Bibliotheek aan de Vliet Gerard Hendriks, wethouder van onderwijs Jeffrey Keus en kunstenaar Marijke Pel. Deze vakjury had de taak om de beste poster uit te kiezen met als drie criteria: uitbeelding van het thema, posterwaardigheid en gebruikte techniek te selecteren. Na lang te hebben nagedacht heeft de jury de poster van Lucille Lobaton van de Driemaster als beste aangewezen. Beide winnaars kregen als prijs een goed gevulde tekendoos om hun kunsten verder te ontwikkelen. De posters van Desta en Lucille dingen nu mee naar de beste poster van de provincie Zuid-Holland. De winnaar hiervan dingt mee naar de beste poster van Nederland. De winnende Nederlandse poster gaat samen met dat van alle andere deelnemende landen naar de Lions Club International in de Verenigde Staten.