De zijderoute herleeft tijdens de Vlietdagen

Leidschendam en Voorburg maken zich klaar voor de 13e editie van de jaarlijkse Vlietdagen. Op 14, 15 en 16 september is er een gevuld programma voor jong en oud. De omwonenden willen met dit evenement een impressie geven over het leven aan de Vliet en de geschiedenis die het kanaal met zich meebrengt. Een highlight van de Vlietdagen is deze editie toch wel de Pop-up Bazar, maar wat is dat precies?

Kennismaken met culturen
Bezoekers van de Vlietdagen maken kennis met culturen en tradities. Zo kunt u proeven van ’s werelds’ oudste recept en is er Syrische patisserie, u drinkt Ethiopische koffie en beluistert Afghaanse én Levantijnse muziek. Voor toeschouwers een heus spektakel maar achter de schermen is het een proces waardoor nieuwe ondernemende vakmensen sneller hun weg vinden in de stad, een netwerk opbouwen en hun weg vinden naar werk.

Initiatiefneemster Esseline van de Sande begon dit project, De Stadscoalitie, drie jaar geleden dat als voornaamste doel heeft nieuwe én gevestigde vakgenoten, ondernemers met elkaar in te contact brengen.

“Hier is daar en daar is hier”
Esseline vertelt: “De nieuwe stadsgenoten bezitten een hoop talenten maar hoe komen deze tot bloei? De weerbarstige praktijk is dat meer dan 50% van de mensen nooit aan het werk komt. Ze spreken een andere taal, alleen taal leer je door te doen”. Tijdens de Pop-up Bazar werken vakgenoten in de winkels samen op basis van een gedeelde passie. Dit brengt talenten dichter bij elkaar, of je nu van hier komt of van daar.” Hier en daar zijn twee verwijzingen waar Esseline een welgemaakte kijk op heeft. “Hier is daar en daar is hier. Er is geen verschil tussen hier en daar, maar in de beleving is die er vaak wel. Juist door de speelse samenwerking tijdens de Pop-up Bazar ontmoeten vakgenoten elkaar en ontstaat een uitwisseling of duurzame samenwerking zoals vorig jaar het geval was bij de klokkenmakers.”

Oude verbindingen met de Vliet
Ongeveer 2000 jaar geleden ontstond onder leiding van de Romeinse generaal Corbulo een kanaal dat nu bekend staat als de Vliet. Vervolgens reisde Corbulo af naar Syrië en werd hij daar gouverneur. Esseline: “De Stadscoalitie heeft dit verhaal herontdekt. We zijn vergeten dat de verbindingen met het Midden-Oosten in Voorburg tweeduizend jaar oud zijn en verankerd zijn in het dna van de stad.”

Benefietconcert
Dit jaar organiseert de Stadscoalitie tijdens de Vlietdagen ook een benefietconcert met de ‘Syrische Bernard Haitink’. “Een programma onder leiding van dirigent, componist en fluitist Majed Saraiedin met muziek uit Syrië, Armenië, Iran, Koerdistan en Irak. Muziek is een universele taal die mensen samenbrengt. In de zijbeuken van de kerk zijn ook bazar elementen te ontdekken.” Het ingezamelde geld gaat naar Oosterse muziekinstrumenten hier en naar muzieklessen voor Syrische kinderen daar.