Bewoners Leidschendam-Noord en gemeente willen einde aan troep in de wijk

In Leidschendam-Noord leeft veel ongenoegen over de grote bergen grofvuil en troep op straat. Een mentaliteitsprobleem waar maar geen oplossing voor lijkt te komen. De gemeente Leidschendam-Voorburg liet eerder al een Cleanteam rondrijden voor €200.000 euro per jaar om de troep die bewoners op straat gooien op te ruimen. Ook dit had niet het gewenste effect.

Troep naast de containers verleden tijd door grofvuil aanbiedplaats
Het gebeurt te vaak dat er troep wordt bijgeplaatst naast de containers. En het nodigt ook nog eens uit om er nog meer bij te zetten. Een groep betrokken inwoners uit Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk denkt sinds vorig jaar samen met de gemeente na over een betere leefomgeving in Leidschendam-Noord. Het eerste doel is nu een feit. In Prinsenhof zijn drie vaste plekken waar mensen hun grofvuil kunnen aanbieden, zodat het niet meer naast de containers gedumpt hoeft te worden.

Strijd aan met overlast
Met deze proef gaan inwoners, partners van het programma Sterk voor Noord en gemeente de strijd aan met afvaloverlast. Sterk voor Noord is het versterkingsprogramma waarin inwoners, partners en gemeente samenwerken aan een kansrijke toekomst voor inwoners van Leidschendam-Noord. Petra Middendorp en Walter Schijf, twee betrokken inwoners, hebben meegeholpen bij het idee van de vaste aanbiedplekken voor aangemeld grofvuil.

Bewoners zijn afvaldump meer dan zat
Grofvuil wordt, tegen de regels in, regelmatig naast de afvalcontainers geplaatst. Walter: “De stoep ligt soms bezaaid met troep en je kunt bijna niet meer bij de afvalcontainers komen. Ik kwam er achter dat onder andere in Rotterdam al langere tijd wordt gewerkt met een vaste aanbiedplek voor aangemeld grofvuil, en dat heeft goede resultaten. Ik heb contact opgenomen met de gemeente en dit idee voorgelegd. Samen met medewerkers van de afdeling Stadsbeheer zijn we dit verder gaan uitwerken en zo is deze proef ontstaan.”

Hoe zijn de aanbiedplekken te herkennen
De drie aanbiedplekken voor aangemeld grofvuil zijn duidelijk te herkennen door een markering op de grond, een bord met aanbiedregels en een tegel. Daarnaast krijgen bewoners een folder in de brievenbus en komen er posters te hangen in de portieken en bij de huismeesterposten. De proef loopt tot het eind van dit jaar. Dan bekijkt de gemeente, samen met de inwoners en partners, of de proef geslaagd is.