Jules Bijl wordt waarnemend burgemeester Leidschendam-Voorburg

Jules Bijl wordt de waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Dat heeft de Commissaris van de Koning, Jaap Smit donderdag bekend gemaakt.

Eervol ontslag voor Tigelaar
De 63-jarige Jules Bijl is sinds 2020 wethouder in Vlaardingen en volgt Klaas Tigelaar op die vorige week bekend maakte dat hij zijn functie per 1 september neerlegt. Aan Tigelaar wordt eervol ontslag verleend als burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Dit in verband met zijn overstap naar een nieuwe functie als Voorzitter College van Bestuur bij de Laurentius Stichting in Delft.

Proces voorafgaand aan benoeming
Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Jules Bijl voorgesteld als waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de Koning om Jules Bijl als waarnemend burgemeester te benoemen.

Gemeenteraadsverkiezingen
Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal de zoektocht naar een nieuwe vaste burgemeester worden gestart. Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester eind 2022 aantreden. Jules Bijl zal aanblijven tot aan de installatie van de nieuwe burgemeester.

Veel bestuurde ervaring
Jules Bijl heeft ruime bestuurlijke ervaring. Voor zijn wethouderschap in de gemeente Vlaardingen was hij onder meer 4 jaar ambassadeur in Trinidad en Tobago. Van 2010 tot 2015 was hij directeur kabinet bij de gouverneur van Curaçao. Ook heeft hij 5 jaar ervaring opgedaan als burgemeester in Eemnes en was hij waarnemend burgemeester in Montfoort. Eerder was hij gemeentesecretaris in Boskoop en Stadskanaal.

VVD reageert op benoeming
De VVD in Leidschendam-Voorburg reageerde als eerste op de benoeming van Jules Bijl als waarnemend burgemeester en is heel tevreden. VVD fractievoorzitter Louise Kortman: ‘Met Jules Bijl als waarnemer haalt onze gemeente een bak aan bestuurlijke ervaring binnen. Ik heb een hele prettige kennismaking met hem mogen hebben. Het is iemand die gewend is om nieuwe uitdagingen op te pakken, rust uitstraalt en boven de partijen kan staan. Wij kijken uit naar de samenwerking in de komende periode.’