Leidschendam-Voorburg weer in de ban van de autobranden. Hoe nu verder?

Het was een tijdje rustig, maar deze week laaien de autobranden weer op in Leidschendam-Voorburg. Ondanks maatregelen van de gemeente waarbij extra buurtpreventieteams zijn ingezet, meer verlichting en extra cameratoezicht lijkt het kat en muisspel tussen de dader of daders en de politie voort te duren.

Gevoel van onveiligheid blijft
Onze verslaggever sprak dinsdagavond met buurtbewoners van de Prins Frederiklaan. Hier gingen dinsdag twee auto’s in de fik. Zij geven aan dat ze de branden zat zijn. Via Twitter is te lezen dat mensen ook willen dat het stopt. “Ik ben er klaar mee. Wanneer wordt dit keihard aangepakt? Hoe lang is onze auto nog veilig?” Gijs Dupont van CDA Leidschendam-Voorburg verklaart aan LVTV: “12 oktober brandde een auto af, 26 oktober een bankje, dinsdag een scooter en twee auto’s de fik in. En voor zover we als gemeenteraad kunnen beoordelen, is er nog geen dader gepakt en blijft het gevoel van onveiligheid bestaan.”

Preventief fouilleren
LVTV sprak woensdag ook met Ole Heil van VVD Leidschendam-Voorburg. “Het ziet er naar uit dat we weer terug bij af zijn. Dat is heel vervelend nieuws voor de bewoners en dat mogen we niet laten gebeuren. Wat mij betreft gaan alle registers bij politie en justitie open om hier een eind aan te maken. De VVD blijft voorstander van preventief fouilleren.” De burgemeester zei hierover tijdens een spoeddebat op 18 mei dat de gemeenteraad hier geen besluit over kan nemen, maar dat het Openbaar Ministerie vanuit de strafrechtelijke kant op grond van de wet wapens en munitie hier een besluit over moet nemen.  Ole Heil vervolgt: “Ook de inzet van slimme middelen zoals de warmtecamera van de politie, waarmee verdachten van grote afstand in het donker gevolgd kunnen worden, moet wat ons betreft bekeken worden. De tijd van praten is nu echt voorbij, er moet strikt gehandhaafd worden.”

Spoeddebat gemeenteraad in mei 2020
Tijdens het spoeddebat werd uitgebreid gedebatteerd over de autobranden. Het college gaf toen aan te streven naar een persoonsgerichte aanpak, maar werpt deze aanpak ook zijn vruchten af? Op dit moment zouden we vanwege de aanhoudende branden de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat dat niet zo is.

Betere communicatie met bewoners
GBLV, VVD en D66 verzochten de raad tijdens het spoeddebat ook om in te stemmen met het verzoek om de bewoners beter en duidelijker te informeren over de maatregelen en de politie-inzet rondom de onrust en de ongeregeldheden. LVTV sprak woensdag ook met D66: “Jacco van Maldegem: “Het lijkt me erg angstig voor de mensen in de betreffende wijken waar de branden plaatsvinden. Ik ben een aantal keren meegegaan op wachtpatrouilles. Je weet niet waar het zich gaat voordoen. De totale willekeur is niet zoals je veilig wil wonen. Ik heb tegelijkertijd wel het vertrouwen dat de politie zijn uiterste best doet.”

Kritiek op huidige aanpak
GBLV/Gemeentebelangen raadslid Maurice Hartsinck is kritisch op de huidige aanpak: “Al op 18 mei hebben wij concrete maatregelen voorgesteld die door de gemeenteraad zijn aangenomen om de overlast nu definitief aan te pakken. Nu zijn we bijna een half jaar later en nog steeds houden onruststokers de wijk Prinsenhof in hun greep. Dit roept bij ons de vraagt op: Wat heeft het college gedaan met de voorgestelde maatregelen?” De oppositiepartij gaat om opheldering vragen bij het college.”

Pakkans vergroten
Gijs Dupont: “Ik geloof nog steeds dat je de pakkans moet vergroten en extra ogen op straat moet krijgen. Ook ik zou willen dat de burgemeester opnieuw gaat kijken naar preventief fouilleren en de inzet van de politie weer wordt verhoogd. Daarnaast kunnen ook drones ingezet worden. Dupont sluit zich aan bij de mogelijkheid voor camera’s met warmtedetectie. De politie in de regio heeft deze tot zijn beschikking.” Ook is hij voorstander van preventief fouilleren. Tot slot benadrukt Dupont: “Het punt is dat de wijk niet veilig is, want op ieder moment kan je auto in de fik gestoken worden. Na een half jaar zou je toch kunnen verwachten dat je een dader hebt. Wij gaan vanuit het CDA vanavond vragen stellen aan de burgemeester tijdens het debat in de raadsvergadering.”

Reactie van de gemeente
Wij hebben de gemeente vragen gesteld en gevraagd om een reactie op de huidige situatie en de recente branden. Het is echter niet gelukt om woensdag een reactie te krijgen.

Live via LVTV
De raadsvergadering van de gemeenteraad waar dit onderwerp besproken gaat worden is live te volgen via de Facebookpagina van LVTV.