Leningen en subsidies voor verduurzamen woning

De gemeente Leidschendam-Voorburg vindt duurzaamheid belangrijk. Zij stimuleert woningeigenaren dan ook om hun woning te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van de bewoners. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Er zijn verschillende leningen en subsidies beschikbaar om energiebesparende maatregelen te financieren.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
Woningeigenaren die van plan zijn om hun woning te verduurzamen, kunnen het beste beginnen bij de isolatie. Een goed geïsoleerde woning is namelijk ook een randvoorwaarde voor andere duurzame maatregelen, zoals een warmtepomp. Daarnaast bespaart de bewoner heel veel energie, omdat er minder warmte verloren gaat. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Bewoners die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. De subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. De minister wil hiermee zorgen dat woningeigenaren, ondanks de coronacrisis, hun verduurzamingsplannen alsnog kunnen uitvoeren.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
De gemeente Leidschendam-Voorburg streeft ernaar om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat betekent dat overstappen van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energie. De gemeente moet uiterlijk eind december 2021 een warmteplan hebben opgesteld. Om bewoners alvast te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van de gasaansluiting, kunnen zij tot 31 december 2021 subsidie ontvangen op de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Voor warmtepompen ligt de tegemoetkoming tussen de €500 en €2.500.

Btw op zonnepanelen terugvragen
Er is in Leidschendam-Vuurburg helaas geen lokale of landelijke subsidie beschikbaar voor eigenaren die zonnepanelen willen. Wel worden zonnepanelen door de overheid op andere manieren financieel aantrekkelijk gemaakt. Zo mogen particulieren de 21 procent btw die zij betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Dat komt omdat de Belastingdienst particulieren die stroom leveren aan het net als ondernemers beschouwt. Eigenaren moeten de btw binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen.

Extra hypotheekruimte of geld lenen bij de bank
Doorgaans kunnen mensen tot maximaal 100 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Dat geldt niet voor mensen die van plan zijn om hun woning te verduurzamen. Zij mogen maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. De hypotheekverstrekker kan hier vaak meer informatie over geven. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten bij de bank. Met dit geleende geld kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen treffen.

Energiebespaarlening
Ook woningeigenaren met weinig spaargeld achter de hand kunnen energiebesparende maatregelen treffen. Dat kan bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening. Bewoners kunnen maximaal 65.000 euro lenen om hun woning te verduurzamen. Van het geleende geld kunnen zij de woning isoleren, zonnepanelen op het dak plaatsen of de woning laten aansluiten op een warmtenet. Afhankelijk van het energieverbruik kan de besparing zelfs groot genoeg zijn om de maandelijkse afbetaling van de lening te dekken.