Ooievaarspas en schoolspullenpas voor alle kids in armoede

Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond is een voorstel aangenomen waarbij kinderen van ouders die in de schuldhulpverlening zitten recht krijgen op de Ooievaarspas en de Schoolspullenpas.

GroenLinks in de bres voor de kids
Leidschendam-Voorburg.tv sprak hier in februari van dit jaar over met Hanneke Dominicus van GroenLinks. Zij vroeg  aandacht voor dit onderwerp. Er zijn nu ongeveer 200 situaties bekend waarin het lijkt of gezinnen voldoende verdienen, maar doordat er schulden afbetaald moeten worden komen deze gezinnen al snel onder de norm. Hierdoor is er feitelijk geen geld over en kunnen kinderen niet goed mee doen in de samenleving, en ook niet op school omdat zij ook de Schoolspullenpas niet kunnen krijgen.

Unaniem besluit
GroenLinks diende het voorstel in met ondersteuning van GBLV, D66, CU/SGP, PvdA. Tijdens de bespreking van dit onderwerp gaf de VVD aan verbaasd te zijn dat de fout in de schuldhulpverlening opgevangen moet worden door een regeling. VVD stelde de vraag aan wethouder Nadine Stemerdink of de raad geïnformeerd wordt als het geld voor deze regeling op is. Stemerdink kon dit volmondig toezeggen. De VVD stemde vervolgens mee met het voorstel.

Bij de wortels aanpakken
GBLV vroeg de wethouder om maatregelen te nemen om de armoedeval aan te pakken. De wethouder bevestigde dat dit in het evaluatiebeleid is meegenomen en voor de zomer aan de raad wordt gepresenteerd.

Lovende woorden voor Dominicus
Jeroen van Rossum van GroenLinks sprak lovend over Hanneke Dominicus. Zij pakte dit onderwerp op en wist bijna alle partijen zover te krijgen om het voorstel in te dienen in de vergadering. “Ik vind het mooi om te zien dat ze zo’n mooi resultaat voor elkaar gebokst heeft”, aldus van Rossum.