VVD wil spoedig ondertunneling van kruispunt Leidschendam

De VVD wil niet tot 2023 wachten met de ondertunneling van de N14 in Leidschendam-Voorburg. Het gaat om het kruispunt bij de Heuvelweg en Noordsingel richting de Hubertustunnel. Als de Mall of the Netherlands in 2020 klaar is zal er naar verwachting meer verkeer richting het winkelcentrum komen. Dit gaat ten koste van de bereikbaarheid. Erwin Hoogland, VVD-kandidaat voor de Provinciale Staten, pleit daarom voor een spoedige start van deze ondertunneling. De provinciale VVD in Zuid-Holland en de lokale VVD in Leidschendam-Voorburg slaan de handen ineen om dit voor elkaar te krijgen.

Verkeer van alle kanten naar winkelcentrum
Erwin Hoogland in gesprek met Leidschendam-Voorburg.tv: ‘De kruising is nu al heel druk. Er staan in de ochtend en avond drukke files. Als The Mall of the Netherlands in 2020 gereed is komen de bezoekers vanuit verschillende richtingen samen bij het kruispunt. De grote zorgen van de burgers is dat er tijdens de bouw overlast zou zijn, maar die overlast is er ook in 2023. Ik wil daarom namens de VVD aan het Rijk duidelijk maken dat we zo snel mogelijk moeten gaan beginnen aan de bouw van de ondertunneling.’

Wethouder vindt doorstroom verkeer belangrijk
Wethouder Astrid van Eekelen gaf eerder al aan Leidschendam-Voorburg.tv aan dat ze het belangrijk vindt de gemeente ook bij een groei aan verkeer in de toekomst goed bereikbaar blijft. ‘De omliggende woonwijken en de Mall of the Netherlands blijven goed bereikbaar en de verkeersafwikkeling van de N14 én lokale wegen verloopt vlot met dit plan.’, aldus van Eekelen.

Bewoners lieten hun stem horen
In oktober van van het vorige jaar kregen de inwoners van Leidschendam-Voorburg inspraak en mochten zij input geven op de plannen van Rijkswaterstaat. Op basis van wensen en bedenkingen van omwonenden is in december is een nieuwe variant van het plan gemaakt en voorgesteld. De gemeenteraad gaf eind 2018 aan positief te staan tegenover de voorkeursvariant van de belanghebbenden. Als alles volgens plan verloopt, stelt de Minister het Tracébesluit vast in 2020 en zouden de werkzaamheden in 2023 moeten starten.

Duurzame koeling voor Mall of The Netherlands
Naast een betere bereikbaarheid voor Leidschendam-Voorburg wil Hoogland zich o.a. ook inzetten voor een weloverwogen energietransitie. Het winkelcentrum denkt in ieder geval goed mee met, want The mall gaat duurzaam gekoeld worden met rivierwater van Dunea. Dunea levert hiermee voor het eerst aquathermie. Het gebouw krijgt straks te maken met een warmte-overschot vanwege alle lampen en winkelend publiek. Die warmte wordt opgeslagen in de grond om te hergebruiken als het gebouw verwarming nodig heeft. Als er koeling nodig is, is die het liefst ook duurzaam en voorradig. Dit is waar Dunea een rol gaat spelen, zo schrijft de website Bouw en Uitvoering.